4.5.3 Gör det möjligt för andra att återanvända webbplatsens innehåll

Prioritet: 3

Tjänster och information på webbplatsen kan göras åtkomligt för andra system och på så sätt bidra till att webbplatsens innehåll kan återanvändas av andra myndigheter. Det finns flera olika sätt att göra detta. Myndigheter kan till exempel begära att få utdrag från varandras register, se 4.6.3 Redovisa vilka register som myndigheten för och vilka regler som gäller för tillgång till dem.

Verva ger stöd till de myndigheter som satsar på informationsutbyte genom:

Andra sätt som bidrar till återanvändning av olika webbplatsers innehåll är:

  • Syndikering – webbplatsens innehåll och tjänster görs tillgängligt för att automatiskt kunna återpubliceras på flera andra webbplatser.
  • Förädling – informationen görs tillgänglig för andra och kan sedan vidareutvecklas och återanvändas för att skapa nya tjänster.

Syndikering

Syndikering innebär att material från flera källor sammanställs till en presentation. En tjänst på en webbplats skulle kunna vara en sammanställning av olika informationsmängder och uträkningar från flera olika myndigheter. En förutsättning för detta är att materialet publiceras i ett maskinläsbart format och då kan presenteras på andra webbplatser och intranät. Ett exempel på syndikering skulle vara om fler myndigheter la ut sina annonser om lediga tjänster som RSS. Då skulle arbetsförmedlare kunna syndikera annonserna och presentera dem samlat. Andra exempel på syndikering av material från flera myndigheter är sammanställningar av nyheter, upphandlingar, rättsinformation och krisinformation.

När du ska besluta vilket innehåll som är lämpligt att syndikera:

  • Utgå från användarens behov, och utnyttja både egna och andras resurser för att möta dessa så väl som möjligt. Se myndighetens roll utifrån användarens perspektiv. I de fall myndigheten erbjuder tjänster där information från andra webbplatser är relevant bör syndikerad information presenteras för användaren.
  • Gå igenom webbplatsen och välj ut och gruppera material som kan vara värdefullt att syndikera för andra aktörer. Gör det syndikerade materialet känt hos de organisationer som har intresse av att hämta material från er webbplats.
  • Utred möjligheterna och behoven av syndikering tillsammans med andra närliggande verksamheter eller myndigheter.

Observera att det är den avsändande organisationen som äger och ansvarar för innehållet i en RSS-kanal om det presenteras oförvanskat på någon annans webbplats eller intranät. Avsändaren har dock inget ansvar för det sammanhang där innehållet i RSS-kanalen återpubliceras.

Teknisk lösning för syndikering med RSS

Den tekniska lösningen för RSS som beskrivs i 4.5.1 Gör det möjligt att prenumerera på information, går att använda även för syndikering med RSS. Tänk på att RSS-kanaler som är tänkta att syndikeras enbart bör innehålla strukturkod. Om presentationselement finns med kan mottagaren få svårt att presentera informationen på ett sätt som överensstämmer med sin grafiska profil.

Fördjupning

Exempel på hur man kan utöka RSS 1.0-standarden med metadatainformation enligt Dublin Core.

Förädling av myndighetens information

För att tillgodose ett specifikt behov eller för att åstadkomma en ny produkt eller tjänst, kan informationsmängder förädlas. Ett exempel på förädling av information är att koppla ihop att olika infor¬mationsmängder, till exempel statistik med geografisk information.

Ett annat exempel skulle kunna vara att erbjuda ett gränssnitt till webbplatsens sökfunktioner så att andra verksamheter kan sammanställa sökresultat från flera källor.

Fördjupning

Inom EU uppmanas medlemsstaterna att göra så mycket information som möjligt tillgänglig för återanvändning. Med information avses till exempel registeruppgifter, officiella handlingar av lagstiftningskaraktär och olika administrativa handlingar. Om möjligt ska detta ske elektroniskt och i ett format som inte är beroende av någon särskild programvara.

Detta beskrivs i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/98/EG om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn, det så kallade PSI-direktivet. Direktivet syftar till att främja tillväxten och konkurrensen på den gemensamma informationsmarknaden och ligger i linje med Sveriges arbete för ökad öppenhet och tillgänglighet i förvaltningen. Därmed ges privata aktörer möjlighet att skapa nya tjänster.

Senast uppdaterad 2008-12-10