3.3.20 Använd inte rörelser i gränssnittet
Rörelser i gränssnittet kan till exempel vara en animation eller att textmeddelanden rullar förbi på skärmen. De flesta användare blir distraherade av rörliga objekt och störda i sin läsning. I synnerhet personer som har lässvårigheter. Rörelser skapar också problem om användaren inte hinner läsa och förstå budskapet.
Det finns olika sätt att hantera detta:
- Undvik rörelser.
- Gör det möjligt för användaren att kontrollera när rörelsen ska starta och stoppa. I vissa fall är det även lämpligt att göra det möjligt att styra rörelsehastigheten.
- Låt rörelsen stänga av sig själv efter en stund. Om det till exempel finns en banner som skiftar innehåll med ett visst intervall kan den vara utformad så att den slutar växla innehåll efter en stund.
Om rörelsen består av rullande text eller text som byts med ett visst tidsin-tervall så ska samma budskap tillhandahållas i en alternativ stillastående form, till exempel som en alt-text eller en länk till en sida med beskrivning (longdesc). Tänk på att den alternativa texten ska täcka samtliga budskap i rörelsen, se 5.6.1. Beskriv samtliga meningsbärande bilder och grafiska objekt med alt-text.
Mätbarhet
Kontrollera om sidorna har element som rör på sig.
Kommentarer
Inga kommentarer än. Varför inte vara först?
Kommentera